neděle 18. srpna 2013

Ahojky krásky :)

Dnes jsem tady s tipem na výlet .
Jelikož ráda cestuji a mám ráda hrady a zámky ,tak Vás dnes pozvu do Lednice na Jižní Moravě.. 
Zámecký areál nabízí hodně zajímavého jak pro děti ,tak dospělé.

Něco málo z historie ..........
Dnešní podoba zámku Lednice je výsledkem přestavby z let 1846-1858 v duchu anglické novogotiky. Autorem přestavby byl Jiří Wingelmüller. Z barokního období stavebních dějin zámku se dochovala budova jízdárny z konce 17. století od architekta J.B. Fischera z Erlachu.
Veřejnosti přístupné místnosti v přízemí zámku vynikají zejména bohatostí řezbářské výzdoby. V roce 1995 byla prohlídková trasa rozšířena o novou část. Jde o soukromé apartmá, které až do své smrti v roce 1881 užívala kněžna Františka z Lichtenštejna, vdova po Aloisovi II., knížeti z Lichtenštejna, stavebníkovi poslední, romantické novogotické přestavby zámku. K zámku přiléhá na východní straně skleník, postavený v letech 1843 - 1845 podle projektu P.H. Desvignese.
Dokonalým rámcem zámku se skleníkem je francouzská zahrada a rozsáhlý krajinářský park s četnými romantickými stavbami. Z nich nejvíce vyniká minaret, ojedinělá architektonická památka vystavěná podle projektu Josefa Hardmutha v letech 1797-1804.
Lednický zámek se zahradou a parkem je součástí krajinného celku Lednicko-valtického areálu, prohlášeného v roce 1996 za památku UNESCO.

Vstupné do zámku je rozděleno do několika okruhů :
I. prohlídkový okruh – reprezentační sály v přízemí zámku – sloužily k pořádání společenských akcí, plesů a bálů...
II. prohlídkový okruh – knížecí apartmány v prvním patře zámku – sloužily jako soukromé pokoje knížecí rodiny do roku 1945.
III. prohlídkový okruh – dětské pokoje ve druhém patře zámku – otevření chystáme na 1.5.2011
IV. prohlídkový okruh – Grotta – umělá barokní krápníková jeskyně s výstavou strašidel.
I. + II. prohlídkový okruh je za zvýhodněnou cenu 260,-Kč ...zabere cca  2 hodiny času.
jednotlivé vstupné se pohybuje kolem 150,-Kč za okruh.
Po prohlídce zámku návštěvníky čeká velký zámecký park ,kde najdete např. Janohrad, Minaret, Apollonův chrám a skleník u zámku.
Já si udělala procházku po parku ,šla jsem k Minaretu ,nachází se cca 2km od zámku ,lze jít pěšky ,nebo využít lodní dopravu a svést se na lodičce :) já šla pěšky ,jelikož se v parku nachází mnoho pěkného a jeho návštěva stojí za to. Na Minaret jsem nešla ,jelikož nemám ráda výšky ,ale po vyšlápnutí 302 schodů Vás čeká nádherný výlet široko daleko :) Zpět jsem šla také pěšky ,sice jsem váhala ,zda se svést ,ale nějak se mi nechtěly dávat ty peníze za  lístek :)..........V parku se také nachází Janohrad a Apollonův chrám,ale na to už nezbyl čas :) Dále v parku můžete také navštívit představení s dravci ,rozhodně to stojí za to ,já to absolvovala minulý rok a náádhera.
Celý areál zabere opravdu hodně času a je dobré dorazit co nejdříve ,aby se toho stihlo co nejvíce :) Ráda se do Lednice zase vrátím. A teď pár fotek ....pěkný zbytek dne ;)

MINARET....FOCENO OD ZÁMKU











2 komentáře:

  1. Je to moc krásný zámek. Já tam jednou jela na výlet na motorce a byl to super zážitek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, to je, bylo tam jak v pohádce :) akorát by to chtělo víc dní a ne pár hodin .Ale není všem dnům konec :)

      Vymazat