ŠVÉDSKÝ
KOLÁČ
Pěkný den, dnes jsem
se rozhodla, že upeču můj oblíbený koláč a taky, proč se o to s Vámi nepodělit,
vzala jsem foťák a nafotila postup. Koláč je velmi lehký a rychlý, nejde na něm
skoro nic zkazit, jen snad to, aby se nepřipekl :) Možná koláč znáte, možná
ne. Já ho dnes pekla trošku v jiné variantě,
než jindy (s kokosem), ale výborný je pořád. Nejlepší na něm je, že výborný i na druhý či
třetí den, pokud zbyde :D
Potřebné ingredience : 250g másla (na vymazání a nahoru)
Na těsto : - 1 hrnek cukru krystal
- 3
hrnky polohrubé mouky (nebo 2 a půl
hrnku polohr. mouky a půl hrnku kokosu)
- 1
prášek do pečiva
Na náplň: - 2
vejce
- 3 ks tvarohu ( stačí úplně obyčejný… já
používám ten z Tesca)
- 1 hrnek
cukru krystal (kdo nemá rád moc sladké, stačí jen půl hrnku)
- 1 vanilkový cukr
-
trošku mléka (pokud je tvaroh řídký , není potřeba)
-
rozinky (pokud máte rádi)
Postup : Jako první si smícháme ingredience na těsto,
tedy cukr, mouku, kokos a prášek do
pečiva, pečlivě promícháme a dáme bokem.
V další míse smícháme tvarohy,
cukr, vajíčka, vanilkový cukr a pokud bude potřeba tak přidáme trošku mléka, vše
vyšleháme dohladka. Já použila jen ruční metličku, vše šlo krásně spojit. Můžeme
ještě přidat rozinky.Jak máme vše připravené, vrhneme se na plech, ten vymažeme máslem, chce to silnější vrstvu, jelikož ingredience jsou jen sypké, tak aby se vše při pečení spojilo. Na vymazaný plech nasypeme půlku sypké směsi a rovnoměrně rozprostřeme, poté vezmeme připravenou náplň a pomalu ji nalijeme na směs, vše stěrkou opatrně rozprostřeme do krajů.
Druhou polovinu těsta nasypeme
na tvarohovou směs a rozprostřeme, nakonec poklademe plátky másla. Já se
snažila dávat větší kousky ke krajům.
Teď máme vše připravené a plech dáme péct do vyhřáté trouby, pečeme asi 30-45 minut, dokud není vrch zlatý. Dobrou chuť :)
Dej to sem :D Hned bych si dala, jsi šikulka ☺
OdpovědětVymazatNo teda, paráda, super, jsem nadšená, že mám něco nového, děkuji za tip, perfektní článek!!:)
OdpovědětVymazatTenhle jsem pekla tááák často, až jsme se přejedli :-) Pokud se ti to stane taky, tak mám tip na něco trchu podobného, co frčí teď u dětí :-) http://kitchenette.cz/clanek/93-bozsky-tvarohovy-kolac jo a vloček se neboj, ty jsou na tom to nejlepší :-)
OdpovědětVymazatJéé, nádhera! Určitě zkusím :-)
OdpovědětVymazatTeda, to vypadá parádně, já miluju tvaroh. Určitě to tento týden vyzkouším:-) Já peču obdobně rychlou buchtu, která je několik dnů svěží. Nevím proč, ale jmenuje se likvidátor:-D
OdpovědětVymazatHanka z www.ciculka.cz