DOMÁCÍ
LANGOŠE
Pěkný den J
Zas jsem jednou kuchtila a ukuchtila Langoše,
měla jsem na ně hroznou chuť a jejich příprava je velmi jednoduchá a rychlá.
Jen doba kynutí je dlouhá, ale mezi tím si můžete dát klidně šlofíka :D
A co potřebujeme?
- - Hladká mouka ( já použila cca 500-700
gramů , dělám to od oka)
- - 2 vejce
- - Kvasnice
- - Mléko
- - Sůl
- - Lžička cukru
- - Olej na smažení
Postup :
Jako první si uděláme kvásek -ohřejeme
trošku mléka, které nesmí být ani studené, ani horké, já vždy zkouším prstem,
přidáme trošku cukru, mouky a rozdrobíme kvasnice. Trošku zamícháme a necháme
vzejít kvásek.
Mezi tím si připravíme do mísy mouku,
do které rozklepneme vajíčka, přidáme mléko (ale ne moc, jelikož budeme
přidávat kvásek), osolíme a nakonec přidáme kvásek, zpracujeme do řidšího vláčného
těsta. Já dělám těsto trošku lepivější. Langoše jsou pak krásně nadýchané a
vláčné. Těsto necháme zhruba tak 1-2 hodiny vykynout pod utěrkou na teplejším
místě.
Po vykynutí těsta si v pánvi nebo
kastrolu rozehřejeme větší vrstvu oleje. Z těsta lžící ukrajujeme větší bochánky, lehce pomoučníme,
aby se nám nelepily a válečkem nebo rukama vytvoříme placku. Velikost nechám na
Vás, já dělala takové menší. Opatrně vložíme do rozpáleného oleje a osmažíme do
zlatova. Jde to hodně rychle, takže si klidně můžete první vytvořit více
placek, aby jste stíhali J
Až máme hotové, dozdobíme dle chuti.
Já je poprvé zkoušela s nutellou, teda jen jeden, bylo to dobré, ale
nutella je hodně sladká, takže já volím raději slanou variaci.
DOBROU CHUŤ :)
Proč se nikdy nepoučím a podobné články otevírám večer... Teď mi nezbývá, než jít vyrabovat ledničku a najít něco, co se bude tomu krásnému langoši na poslední fotce podobat! :-D
OdpovědětVymazatHej a jinak to nevypadá složitě... kvásek... ale přiznám se, že zatím jsem neměla odvahu dělat cokoli z kynutého těsta. Šetřím si to jako bobříka odvahy :-)
Bebe