středa 17. června 2015

TIP NA VÝLET ……. MILOTICE

Ahoj, jak se máte? Já doufáám, že výborně, já ostatně ano, právě teď se asi chystám k moři, jsem totiž na dovolené, ale pro Vás tady mám tip na výlet.
Nedávno jsem navštívila zámek MILOTICE, který leží v obci Milotice v okrese Hodonín. Je to státní zámek a je v barokním stylu.

Historie zámku
Asi v letech 1586-96, za Bernarda Ludvíka Tovara z Enczesfeldu, byla tvrz přestavěna v renesanční zámek, z kterého se dochovaly např. arkády na nádvoří. Nová stavba úplně nenavázala na původní areál tvrze, v sousedství zámku stály gotické zdi s věží ještě v 18. stol. Zámek byl barokně přestavěn až za Serenyiů, kteří jej získali v r. 1648. Nově na zámku přibyly sochy antických božstev, velká freska, dále byl přistavěn skleník, oranžérie, konírna a jízdárna. Přístavby tvořily se zámkem harmonický celek, zapadající do prostředí. Asi o 20 let později bylo plastikami vídeňského sochaře Jakuba Kryštofa Schletterera vybaveno čestné nádvoří a vstupní cesta do zámku vedoucí po mostě.
Zámecký park
Později byl upraven park. Koncem 18. století byla zbořena oranžérie, zámecký areál doplnily kaštanové a lipové aleje, vedoucí ke vstupu do zámku. Tyto změny a úpravy však neporušily původní charakter francouzské zahrady. V první čtvrtině 19. století doplnily její tvářnost ještě fontány a letohrádky s ptačím domkem, umělá zřícenina a ermitáže. K celku zahrady patří i obora, protkaná hvězdicí průhledů, s krytým pavilónem v jejich průsečíku. Panství zůstalo majetkem Serenyiů do počátku 19. století, nakonec je sňatkem získali Seilernové – Aspangové, kterým náleželo až do r. 1945. Zámek dnes spravuje Středisko státní památkové péčeBrně.
Podoba zámku
Dvoupodlažní zámek má čtyři křídla, která spolu uzavírají pravoúhlé nádvoří s arkádami. Zámek kryje mansardová střecha a všechny čtyři nároží jsou zakončené věží o patro vyšší než samotný zámek. Z nádvoří nás zavede sala terrena do francouzské zahrady, která dále přechází v anglický park. Z původní gotické tvrze se dodnes zachoval jenom vodní příkop. K zámku patří také kaple, kde je zajímavá nástropní freska Nanebevzetí p. Marie zhotovená brněnským malířem Josefem Rotterem. Pozoruhodností na milotickém zámku je čtvercové kamenné schodiště z roku 1725, jehož rohy zdobí sošky puttů. Z interiérů zaujme především Sál předků s rozměrnou iluzivní freskou F. Ecksteina s námětem apoteózy sérenyiovského rodu. Místnosti zámku jsou vybaveny zejména barokním, rokokovým a klasicistním nábytkem. V zámku byla rovněž instalována knihovna, která má v deseti dobových skříních tisky ze 17. a 18. století.zdroj....

Co se týká vstupného, za dospělého zaplatíte 100,- Kč
Snížené – 70,-Kč
Rodinné vstupné je 270,-Kč.

Prohlídka zámku trvá asi hodinu-1,5 hodiny, hlavní prohlídka je v 1. Patře.
Mi se po prohlídce vypravili na oběd do nedaleké hospůdky a poté jsme se vrátili do zámecké zahrady, kde byl v ten den program, takže jsem potkali princezny, dvorní dámy a další…
Zámecký park je docela veliký, na procházku ideální. Své kroky můžete také směřovat do zámeckého zahradnictví, či na prohlídku dravců. Tam jsme mi ovšem nešli, jelikož tam bylo hodně lidí. Počasí bylo v ten den docela pošmourné (vyjasnilo se až jsme odjížděli..) tak jsou fotky bez sluníčka. Ale na zážitku to nic nepokazilo….

















Žádné komentáře:

Okomentovat